ABC
Bila dah dapat ABC, tekak ni teringin pula nak makan rojak buah. Ehmmm...sementara ada selera ni makcik layankan saja. Nak buat rojak sebenarnya senang dan ringkas. Perancangan hujung minggu ni bolehlah buat menu rojak nan simple ni. Tapi kali ni makcik beli satu dululah untuk lepaskan keinginan makcik ni.Kecur pulak air liur makcik ni..Hehehe...
Rojak buah
Resepi Rojak Buah:
1/2 biji timun
1/4 biji sengkuang1 biji mangga muda
sepotong betik hampir masak
sepotong nenas masak
2 biji jambu air
1/2 biji jambu batu
Kupas kulit kemudian basuh sayur-sayuran dan buah-buahan, toskan. Hiris kesemuanya mengikut citarasa masing-masing.
Bahan untuk kuah:
5 biji cili kering - goreng tanpa minyak
2 sudu besar kacang tanah - goreng tanpa minyak dan buang kulit
2 keping kecil belacan bakar
1/2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
2 sudu besar kicap manis
4 sudu besar air asam pekat
1 sudu besar petis (jika suka)
Letakkan kacang di atas dua helai kertas minyak dan hancur-hancurkannya. Blend cili kering, gula melaka, belacan dan air asam jawa. Masukkan kicap, petis dan kacang dan gaul hingga sebati.
Campurkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah disediakan tadi ke dalam kuah dan gaulkan rata-rata. Hidang dengan segera.
Nak senang lagi, beli aje kuah rojak petis Mak Bee...ahaksss
Cuba ye jangan tak cuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan